Сиромахът вика „дръжте Сиромахов“

По принцип избягвам да изказвам мнение по обществени въпроси (може би има защо), но този път в главата ми се събраха прекалено много мисли, за да си мълча. За тези, които не пребивават в Twitter и не знаят за какво става въпрос, ще разкажа с две три думи:

През последните две седмици Иво Сиромахов (един от сценаристите на Слави Трифонов, да) е подложен на жестоки вербални нападки в Twitter заради това, че използва статуси на потребители от мрежата като свои и не посочва техните реални автори. Освен това стана ясно, че Сиромахов е окрал идеята за цял персонаж, който неотдавна бе представен в шоуто на Слави. В началото на седмицата станахме свидетели на така наречената „Twitter бомба“ от кратки и хапливи фрази с хаштаг #siromahovfacts. Таймлайнът на този хаштаг бе публикуван и в онлайн книга. За цялото това време Сиромахов си стоя мирно и кротко и не направи нито едно обществено изявление по темата, а ето че утре предстои негова изява в една столична книжарница, която обещава да бъде особено интересна (изявата, не книжарницата :D) .

По повод описаните накратко събития ми направиха впечатление няколко неща:

1. Българските блогъри и туитърджии са наистина една огромна „сговорна дружина“, която може и да не е повдигнала планина, но поне има потенциала да го стори.

За съжаление обаче ми се струва, че обединението винаги е по-силно, когато трябва да се окаже някакво противодействие, когато то е концетрирано около нещо негативно, нещо анти-, а когато става въпрос за нещо про-, някаква добра идея, която търси съмишленици, чрез които да бъде постигната – тогава сговорността на дружината далеч не е толкова видима.

Факт е обаче, че масовият българин, който кисне с часове във Facebook, в най-добрия случай не се интересува от Twitter, така че цялата тази анти-Сиромахов бомба стана трайно и значително явление за доста ограничен кръг от хора. Едва преди няколко дни случаят беше раздухан в пресата, така че да има някакъв шанс и простият (и в позитивен, и в негативен смисъл) българин да знае за какво става въпрос.

Въпреки всичките злостни коментари, които се изсипаха по адрес на Сиромахов обаче, не успях да разбера основната идея, около която се обединява Twitter общността. Докато всички бяха заети да бълват хейт и да се правят на интересни, не видях един от тях, който да каже кратко, точно и ясно: „Ние правим това, защото искаме да бъдем забелязани и оценени. Защото е въпрос на принципи и морал. Защото Сиромахов греши и ни дължи извинение.“ Може би не съм ровила достатъчно, така че ако някой ясно е дефинирал целта на цялата тази бомба, нека бъда извинена лично от него. Струва ми се обаче, че негативизмът към Сиромахов в един момент се превърна в самоцел. И точно в този момент той започна да става дразнещ за мен и малцина други.

Хубаво е да бъдем активни спрямо някаква кауза, но все пак нека тази кауза е ясна и нека тя не граничи с глупостта и неандерталщината.

2. Едни от най-активните „деятели“ в кампанията срещу Сиромахов са хора, чиито текстове (или туитове) не са били окрадени.

Аспарух, моят приятел, бе една от „жертвите“ на кражбата на Сиромахов. Въпреки това той успя да остане настрана от „бомбата“ срещу злочестия пишман-сценарист. С него стояхме отстрани и коментирахме #siromahovfacts, като едно от общите ни заключения беше, че хората биха могли да погледнат и от друг ъгъл на тази история. Например, ако Сиромахов беше откраднал някой мой туит си мисля, че щях да се изкефя. Ми представете си сега – щом сценаристът на Слави краде от мен, значи или е много отчаян, или аз съм забавна, или и от двете по малко. С други думи, бих се почувствала оценена по някакъв извратен начин. Колкото до авторските ми права… (ох, това ми е много насърце, защото го уча в момента) на мен лично не ми пука, защото ми стига аз за себе си да знам, че идеята е МОЯ. А защо да се боря за някакви си 140 символа, ако няма да спечеля от това? Ще кажете, голяма сметкаджийка съм; после ще кажете, че въпросът бил принципен. Е така е, принципен е въпросът, но аз не ценя туитовете като литературно произведение. Това са просто изплюти мисли. Затова нямам нищо против някой да ми дъвче плюнките, образно казано. Но има и хора, за които туитовете са обекти на авторско право, така че те имат пълно основание да се борят за него. А сега малко факти:

Ако се не лъжа, един текст из дебрите на Twitter гласи следното:
You retain your rights to any Content you submit, post or display on or through the Services. By submitting, posting or displaying Content on or through the Services, you grant us a worldwide, non-exclusive, royalty-free license (with the right to sublicense) to use, copy, reproduce, process, adapt, modify, publish, transmit, display and distribute such Content in any and all media or distribution methods (now known or later developed).

С други думи – авторски права възникват и техният носител обикновено е човекът, който публикува съдържание в Twitter. Според ЗАПСП пострадалите също имат законово основание да обвинят Сиромахов в интелектуална кражба. Друго нещо е, че законът е морално остарял и въобще не обръща значимото внимание на комуникацията и съдържанието в Интернет.

Защо обръщам внимание на това. Защото хората в Twitter са умни и вместо да си чешат езиците с някакви си бомби, биха могли спокойно да хванат Ивчо Сиромахов под мишничка и да го черпят с едно дело. Ако им стиска, разбира се.

Парадоксалното обаче е, че по-голямата част от активистите срещу режисьора на Слави няма да имат възможност да предявят иск… защото просто техните туитове не са били откраднати. Интересно ми е защо хора, които не са били засегнати, проявяват такава омраза към Сиромахов. Моят принцип е Live and let live. Ако нещо не ме засяга пряко, не се бъркам в него.

Ако вярвате в доброто у хората, бихте си обяснили този активизъм с това, че потребителите са съпричастни към носителите на авторските права и искат да ги защитят. Ако обаче сте вулгарен циник (с други думи – реалист), бихте могли да си помислите, че част от хейтърщината се излива от хора, които се опитват да се самодокажат, или просто които ги е яд, че те не са били достатъчно ценни, за да бъдат окрадени. Не знам. Дано да е първото.

3. На чужд гръб и сто тояги са малко.

Тук вече обещавам да не коментирам много, защото изписах достатъчно глупости вече, а и фразата е многозначителна. Само искам да кажа следното: определено не съм на страната на Сиромахов и смятам, че той си заслужава този обществен натиск, НО… но всичко трябва да бъде с мярка. Дори отмъщението трябва да бъде елегантно и премерено. А някои хора сериозно се оляха и прекалиха. И стана грозно и дразнещо.

Така че ако сте стигнали до края на този безкраен пост искам да ви кажа едно голямо „БЛАГОДАРЯ“, че четохте дотук и да ви помоля да се замислите за следното: представете си каква щеше да бъде България днес, ако цялата негативна енергия в нея се беше трансформирала в позитивна… 🙂

Advertisements
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

14 Responses to Сиромахът вика „дръжте Сиромахов“

 1. Точно, (според мен) кратко и ясно.
  Те другите изписаха 10000 съобщения по 140 символа, пък на мен така и не ми стана ясно, на кой/какво му е откраднато.
  И кво – решението е „да се саморазправят“ в някаква книжарница? – хаха.
  Смешно е, детско е…абе накратко – толкова ли нямат тея хора какво да правят? (визирам, тези които НЕ са намесени пряко в ситуацията – т.е. никой нищо не им е копирал)

  Абе..какво да пиша и аз 4км текст..ти си си го казала достатъчно ясно 🙂 (ok)

 2. bozhobg каза:

  Обяснението (на точка 2, последен абзац) (поне за моето участие в #siromahovfacts) е, че просто беше забавно и интересно. И креативно. Кой ще измисли по-забавно нещо за Сиромахов. Общо взето това, което той прави в шоуто – осмива други за глупостите им.

  • sugarfreenora каза:

   Здравей! Със сигурност на много хора им е било забавно и интересно, но смяташ ли, че това е бил единственият смисъл на Twitter бомбата? 🙂

 3. soregashi каза:

  Знаеш ли какъв е основният мой проблем в ситуацията?
  Основния проблем е, че пича си изкарва парите от това. Днес ще е той, а утре друг. В същото време много хора обясняват колко велик бил Слави и Сиромахов, което не е истина.
  Вторият основен проблем е, че Сиромахов си мълчи като задник. Можеше да каже 2 думи. Наистина едно изречение от типа на „Извинявам се на засегнатите“ или нещо в този дух щеше да прекрати цялата гняз, която се сипе по него, но той си мълчи и чака бурята да отмине. Е, с този „флашмоб“ целим и феновете му да разберат за другата страна на великия Сиромахов.
  Човека не е абсолютен бездарник, но се държи като задник.
  А нета хапе задниците и ги разкъсва.
  И пак ще помоля да напомниш къде точно е негативизма на подобен род дейност? Сигурно има хора, които са прекалили в гаврата, дори със сигурност, но един отпечатан лист с тези гаври или post it листчета с #siromahovfacts не мисля че са негативизъм. Поне на мен ще ми е забавно ако успея да се включа.

 4. soregashi каза:

  ПП:
  Иначе си права за хилядите мрънкания и скандали онлайн, които са безпочвени, но в случая смятам, че не става дума за подобен тип отношение към проблема.

 5. sky_mender каза:

  Първо да кажа „Здравей, Нора“, понеже коментирам за първи път, а сега по темата:
  Не мога да претендирам за особена обективност, тъй-като следвам малко хора в twitter и наблюденията ми не обхващат всичко/всички, но смятам че повечето участваха в Сиромахов-бомбата заради принципа. Това наистина е много сериозен проблем и лоша практика с традиции в България – „заемането“ на чужд интелектуален продукт и финансовото му експлоатиране. Аз също нямам против някой да ползва нещо мое (нямам предвид туити), но да го прави спазвайки някаква етика – т.е. да уважава правата ми (забележи не казвам споменава) като оригинален автор и да не прави пари от нещо, което сам е получил безплатно.

  Има и друго – когато чуеш едно и също нещо от двама души, автоматично започваш се съмняваш в морала и на двамата. Та така…

  Иначе си права, че нещата се изродиха и ескалираха до дребнава flash-mob-на форма на поливане с катран и овалване в пера, което не е чак толкова нелогично от гледна точка на психологията на тълпата… и българина :/.

  Положителното е, че twitter-сферата показа, че е (/може да действа като) общност. И се надявам, както и ти, енергията да бъде канализирана в посока към нещо по-съзидателно следващия път.

  • sky_mender каза:

   P.S. Само да уточня, че финансовите аспекти на горното ги разглеждам само в ролята на поощрение, което легитимира и затвърждава неприемлив прецедент.

 6. Pippilota Mentolka каза:

  Мен Сиромахов не ме е „откраднал“. Не съм и кой знае колко активна в #siromahovfacts. Но са ме обирали хора, работещи за много голяма световна оргнизация, чисто по български. И докато вие с Аспарух гледате по-философски на нещата, за повечето хора, да си видят идеята открадната е голямо омерзение. Аз така и не се изкефих, че някой друг ми е реализирал идеята, защото можех аз да го направя. А, както казва и Soregashi, в края на деня опира и до това, че тоя крадец взима фиша със заплатата за „творчеството си“.

  • sugarfreenora каза:

   Здравей! Не мога да отрека че си права, а и в твоя случай нещата са били доста по-сериозни. Обаче все пак не бива да забравяме, че щетата, която Сиромахов е причинил на хората, които е окрал, не е материална – тъй като никой не печели от това, че туити, а е по-скоро морална. Това все пак не освобождава Сиромахов от отговорност, дори напротив. Моята теза в случая беше не толкова, че хората не трябва да реагират срещу кражбата, а че начинът на реагиране не ми се струва особено продуктивен. Има една фраза „кучето си лае, а керванът си върви“. Но ако „кучетата“ престанат просто да лаят и извикат закона на своя страна, може би керванът ще бъде спрян поне за известно време. 🙂

 7. Стан каза:

  Сиромахов се опита да открадне тайно и облагодетелства публично. Обаче го хванаха. При това документирано. Това, че си откраднал един хляб, а не каса хляб не те прави не-толкова-крадец. Относно това това, че било прекалено: кое е по-прекалено – няколкостотин туита или плагиатстването пред национална аудитория? Ако Сиромахов бе професионалния сценарист, който се предполагаше, че е то до тук никога нямаше да се стигне. Въпросът наистина е принципен.

 8. Pippilota Mentolka каза:

  Е, малко хора имат време и ресурс, с адвокат да застават на пътя на тоя керван. Тази седмица разбрах за дело на Слави срещу Господари на ефира, което се точи вече около 5години (били ползвали части от предаването му без позволение 😉 ) Та така

 9. Stylius каза:

  Здравей Нора,
  Подкрепям напълно идята ти, че толкова много енергия на туитърсферата може да се използва и за положителни неща не само за нападки, но все пак Сиромахов сам си го изпроси. И то не толкова с факта, че е „свил“ няколко туит-а, а с думите от фейсбук-а му, че някой се опитва да стане известен на негов гръб. В същото време самия Сиромахов трупа популярност на гърба на чужди туитове. Ако беше казал едно „Извинявайте“ ефекта щеше да е съвсем различен. Каквото почукало, такова се обадило.
  И все пак смятам, че си права с това, че се прекалява. Според мен ефектът беше постигнат още първия ден, получи се публичност, сигурен съм, че Сиромахов скоро няма да посмее да „присвои“ нечии туит или Facebook статус.

 10. 80de каза:

  От всичко изчетено дотук ми стана ясно, че сте чели историята и развитието на бомбота през пръсти и нямате никаква идея какви бяха претенциите ни.
  Подпис: Виден Антисиромахов

 11. nname каза:

  Сиромаха вече не краде и е много по-скучен

  ето пълната хронология:

  http://siromahovseizloji.blogspot.com/

Коментирайте, о, братя

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s