Бъдете по-организирани студенти

Снимка: http://reneelouiseanderson.tumblr.com/

Сесията наближава, а за повечето ми колеги това означава само едно – хаос, паника, крайни срокове, учене в последния момент и много излишни нерви. Как да се отървете от това поне веднъж? В следния пост ще споделя с вас малко идеи и полезни съвети, чиято ефективност съм изпитала на гърба си. Някои от тях може да се сторят познати и дори изтъркани, а до други съм стигналаа сама, но всеки един работи безотказно.

1. Не се сещайте за курсовата две седмици преди крайния срок за написването й
Обикновено темата за курсова работа се определя в самото начало на семестъра така, че имате достатъчно време да я напишете. Със сигурност е по-приятно всеки петък и събота да ходите по купони и да си клатите краката, но ако отделяте по един-два часа за работа всеки уикенд или я напишете два месеца по-рано, по време на сесията ще имате възможност да се съсредоточите върху по-важните и тежки изпити. It’s all about time management! Освен това,  писането на курсова в последния момент води до понижено качество на текста и съдържанието, така че ако си напишете курсовата на спокойствие и без да бързате, имате шанс за по-висока оценка.

2. Забравете за ученето на последния ден преди изпита.
Ако имате възможност, учете по няколко часа на ден в продължение на няколко дни до една седмица. В последния момент е хубаво просто да преговорите прочетеното досега, а не да се опитвате да напъхате в главата си тонове информация. Защото това просто няма как да стане, освен ако не сте някакъв МЕГАУМ. Идеята, че изпитът е утре, а досега не сте чели сериозно, сама по себе си е стресираща и не води до ефективно запаметяване.

3. Старайте се да бъдете редовни на лекции
Факт. Когато тръгнеш да четеш за някой  изпит и си бил на лекциите, материята ти се струва по-позната и е по-лесно да я усвоиш. Обратното също е в сила. Хората, които не идват на лекции от мързел или защото са препили нямат извинение. В крайна сметка, за повечето студенти образованието е приоритет и това не бива да бъде така само на думи. Дори фактът, че работиш, не бива да бъде извинение, защото човек трябва да бъде отговорен към себе си.

4. Връзка с преподавателите. Ефективна, ако може.
Не се притеснявайте да задавате въпроси и да искате съвети от преподавателите си. Бъдете кратки, точни и ясни, а освен това грамотни и любезни при комуникацията си. Не задавайте въпроси, чийто отговори бихте могли да научите по друг начин. При електронна комуникация задължително използвайте кирилица. Старайте се да информирате колегите си за получената от вас информация, за да не се задава един и същи въпрос по няколко пъти – това изнервя преподавателите и губи времето им!

5. Не се доверявайте само на един източник, от който да черпите знания
Понякога на лекции се казват неща, които отсъстват в учебника и обратно. Винаги се стремете да имате пълния обхват от материали по конспекта, за да бъдете сигурни, че поне ще имате от къде да четете.

6. Опознайте навиците си.
Открийте през коя част от деня сте най-продуктивни и четенето и писането ви вървят най-лесно. Старайте се да работите по това време. Разберете кои ваши навици ви пречат да се съсредоточите и кои ви помагат. Развийте предимствата в своята техника и потиснете недостатъците. Например, ако имате навик да проверявате често Facebook, в никакъв случай не учете пред компютъра. Знам, че този съвет е банален, но е изненадващо колко малко от познатите ми наистина се вслушват в него.

7. Не мислете за изпитите като за мъчение.
Отношението към това, което правим, влияе на нашия успех – доказано е. Защо всички толкова много се притесняват за изпитите? Ако сте зайци – предстоят ви поне още 7 сесии, а ако сте стари пушки – вече би трябвало да сте свикнали! В крайна сметка, крайната оценка зависи изцяло от вас и усилията ви. Затова вместо да мрънкате и да се оплаквате че имате да четете 1000 страници, седнете и ги прочетете, мамка му! The job is not going to do itself!

8. В деня на изпита…
Постарайте се да бъдете позитивни и уверени в себе си. Облечете си нещо, в което се чувствате привлекателни и хапнете от любимото си ядене. Не се притеснявайте за това, което не сте успяли да научите добре, а акцентирайте върху нещата, които сте запомнили. Усмихвайте се и избягвайте да говорите за изпита. Бъдете над нещата. 😉

9. Преди изпита… внимавайте за психоатаки!
Последните минути преди изпита също имат огромно значение за постигането на успех. Аз лично предпочитам да идвам в последните пет минути преди да е започнал изпитът, за да избегна няколко типа стресиращи фактори:
– въпроси в последния момент, които само те объркват
– зубърите, които задават тези въпроси
– параноичките и параноиците, които не отиват на изпит, а на заколение
– блъсканицата и шумотевицата, които ме разконцентрират.

10. След изпита….
Най-накрая! Свърши и последният изпит! Сега забравете за тях, не мислете как сте се справили и не се консултирайте за верни и грешни въпроси с колегите си! Това само ще ви обърка и обезкуражи. И не забравяйте най-важното: полят изпит = взет изпит!!! :))))

Знам, че сигурно повечето от вас ще кажат, че съм открила топлата вода. Това е така – прави сте. И все пак винаги ме е изненадвало колко малко хора спазват тези правила и как си усложняват излишно живота. Все пак се надявам да съм била полезна поне за някого.

Advertisements
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Коментирайте, о, братя

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s