Третомартенски изцепшън

 

Миналата година сред моите приятели беше особено популярен лафът „А ти гледал ли си филма Усещане“,  който обикновено се отправяше към хората, които се държат/говорят неадекватно. Явно обаче българските медии в лицето на ьТВ, както и някои конкретни лица не са го гледали този филм, за сметка на нашумелия напоследък „Изцепшън“.

По една щастлива случайност, днес е трети март, национален празник на България. Макар от историческа гледна точка да е неоснователно този празник да съществува на тази дата, е хубаво да има такива дни – хората си почиват, отиват по родните места (или пък на почивка), празнуват, радват се, има заря… Встрани от ефирния цинизъм – хубаво е, наистина – функцията на подобни дни е да обединява хората и да ги кара поне замалко да бъдат горди с това, което са и най-вече със своя произход. Последните няколко дни обаче ме накараха сериозно да се замисля за произхода на моите сънародници, а и на мен самата. Работата е там, че с всеки изминал момент все повече се убеждавам, че сякаш живея не някъде другаде, а в самия Абсурдистан….

***

В Абсурдистан обстановката е много специфична. Имаме си едни хора, наречени евродепутати, които също са много… специфични. Не знаем защо са наречени така, но пък знаем, че имат страхотно чувство за такт и естетика. Така де, все пак те са скулптурите на съвременното европейско общество! Вземете например господин Слави Бинев – той не само имплементира гореспоменатите качества в своята поздравителна картичка, която виждате по-горе, той влага управленска и икономическа мисъл в цялата работа, защото вместо за един празник, той ни поздравява за цели три… с ЕДНА!!! картичка! Гениално!

В това велико и футуристично арт творение, лъснало сред профилните снимки на Бинев, той ни поздравява не просто за Баба Марта, 3ти март и Денят на Жената,  но той го прави със стил! Е, нищо, че изглежда сякаш ни честити 138-мия ден от месец март (или пък настъпването на месец март за 138-ми път?). Това е само малка  НЕЗНАЧИТЕЛНА подробност. Важното е, че на картичката има женски крак, здраво стъпил на земята…доколкото това е възможно на обувка с високи токове, разбира се. Но не си мислете, че това е фетишистки намек за биневата любов към женския крак – не, недейте! Това е само един невинен афиш на субмисивните мъжки наклонности, които се наклоняват все повече с наближаването на осми март. Това усещане е допълнено и с овързания към токчето на обувката мъж, който покорно е навел глава в очакване на своята строга Господарка. Единствено мислите му издават неговия страстен порив към свободата, порив, който по някаква странна случайност съвпада с революционерския девиз. Простете, то не било случайност – всъщност това е елементът от картичката, който е свързан с днешната дата. Епично.

Ако отправим изумени погледи нагоре, те ще бъдат заковани към последния акцент на картичката – мартеничка, завързана около глезена на женския крак, от която висят две мацки по ГАЩИ и СУТЮЕНИ. Честита баба марта и на теб, Слави! Много стилно от страна на един евродепутат, не мислите ли? Ами в Абсурдистан сме все такива едни, стилни. Даже днес по телевизията питаха едни девойки какво мислят за картичката и те казаха „амчи мноо я аресвамИ, мнол е сЧилнЪ, мноу дубриЕ е зъмислЙЕнъ…“ което само по себе си доказва, че действията на нашите евродепутати са в пълен синхрон с обществените нагласи. Въобще в Абсурдистан картинката е много розова и без специални очила.

И като казах, че сме стилни, не го казах просто ей така. Ние не просто следваме световните тенденции, ние ги създаваме. Ето тази година например на мода са анцузите, в съчетание с официални сака и обувки на висок ток. Значи искам да им кажа на тия дизайнери, че са пълни бездарници. Само ходят по Перник и по Централна Гара и гледат хората с к’во са облечени и крадат ли, крадат… Никаква оригинална мисъл няма, те са просто един бипродукт на новаторските идеи на Перничани. Вие може би не знаете, но дори терминът „ърли адоптър“произтича от Перник! И тъй като не само сме толкова безумно стилни, но обичаме и родината си,  започнахме да произвеждаме анцузи с българския трикольор. Техният СВЕТОВЕН триумф не се дължи само на великата дизайнерска мисъл, но и на универсалността и интегриращата функция на този продукт. Както казва производителят на тези анцузи „някой съ от леFски, други от ЦйЕСйЕкА, убачи сички сми от България“. Екзистенциално. А междувременно некви гейчета на име Галиано ги арестуват на запад.

Абсурдистан… това е страната на възможностите. Това го доказва и великият футболист Христо Стоичков. Последната новина около него е, че ще бъде назначен за консул в Барселона, защото там хората били луди по него. Явно са чули за огромния му принос в развитието на Мамелъди Съндаунс. Или причината е, че им е необходим специалист по английски език, който да разруши езиковата бариера между испано- и англоговорящите. Вижте ся, уенсдей е уенсдей и вертолейшънът не тряя да спира.

Но знаете ли кое е най-хубавото на Абсурдистан – най-хубавото са му медиите, които са абсолютно независими от частни и политически интереси и които се пръскат по шевовете от професионалисти. Не просто професионалисти, а творците на съвременната журналистика. Искам да ви кажа, че ако раздаваха „Пулицър“ тук, всеки един от тези млади хора щеше да заслужава такава награда. Това го доказаха днес за пореден път, когато на този светъл празник НЕ ни заляха с поредната доза сълзливо патриотично лицемерие,а избраха новаторския подход и в момента излъчват американска романтична комедия. Макар много от бабите да възнегодуваха, че тази вечер няма да бъде показан любимият им турски сериал, великаните от ъТВ облекчиха скръбта им с обеден концерт на Лили Иванова, Богдана Карадочева, танцовия състав на Нешка Робева, Елица и Стунджи и … митре ле, ИИИ, митре ле…  Само по БНТ тече български филм – „Хъшове“ – уникално нова разработка, просто поредната капка новаторство в абсурдистанския културен живот.

Но… какво да ви говоря повече. Излезте, вижте сами. Или пък недейте. То само едно пускане на телевизора е достатъчно. Както казва великият Дани … КРАСОТА ЙЕДНА!

Advertisements
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Третомартенски изцепшън

  1. barmolino каза:

    Супер точно казано

  2. Лъчо каза:

    Толкова много текст, а човекът просто искал да се пошегува с една шашава картичка…

  3. Pingback: Третомартенски изцепшън | Bulgarian Blog

Коментирайте, о, братя

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s