Малко факти около смъртта на Ейми Уайнхаус*

*Предупреждавам отсега, че текстът е пълен с цинични и вулгарни думи и изрази

Сигурно за пореден път ще затвърдя визията си на разсърден на целия свят хейтър, но знаете ли кво – не ми пука, защото си мисля, че имам право… поне донякъде.

Въобще няма да ви приказвам за Ейми Уайнхаус – за мъртвите или добро, или нищо – а аз доброто за нея го бях казала още когато тя беше жива. В този пост ще стане дума за няколко неща, които ме потресоха почти толкова много (защото за част от тях съм се съмнявала и преди) колкото самата смърт на Ейми.

1. Хората са адски зле не само в България.
Ако си мислите, че сте хванали Господ за шлифера, само защото живеете в чужбина, то вероятно сте идиот. А освен че сте идиот, вероятно сте забелязали, че хората могат да бъдат проклети навсякъде по този свят. Доказателството – коментарите в youtube под почти всеки официален видеоклип на Уайнхаус. Просто не е човечно да обявиш един мъртъв човек за „кучка“, „отрепка“ и какво ли още не. Освен това, кой по дяволите си ти, че да кажеш, че когото и да било си „заслужава“ смъртта?! Да, точно така – ти си един анонимен путьо, който няма личен живот.

2. В България обаче винаги е поне малко по-зле.
Поне що се отнася до скандални личности. Тука ама хич не сме толерантни към каквото и да е било. Даже ако напишеш R.I.P, а не „почивай в мир“ ти се заяждат, защото видиш ли си се бил кланял пред чужда идеология. THE FUCK, BITCH?! Seriously?!?!? Не е ли по-важно да изкажеш някаква форма на съболезнование и съпричастност? Тва, че си написал R.I.P. вероятно се дължи на факта, че а) знаеш английски б) все пак Ейми бе англоговоряща и в) че не ти стигат шибаните букви, защото досега си плюл идиотията на хората.

Освен тези дребнави мижитурки, факт е и че съотношението на хейтърски коментари към не-хейтърски е много по-голямо в България, отколкото в която и да е англоговоряща държава. А и това, че някои хора не знаят коя е Ейми Уайнхаус, не ги спря да я заклеймят като пачавра, курва и нз си ква още. Ма ние тука сме големи разбирачи и знаем всичко, което ме навежда на точка три:

3. Кой какво заслужава или един огромен КУР за всички „разбирачи“.
Слушай сега, путко. Кой си ти, че да решаваш кой заслужава място в Клуб 27? Клуб 27 се казва така, защото починалите музиканти в него, освен че са били велики, са били на 27 години, мамка му. Ако мислиш, че Ейми не е била велика, вероятно си объркал думите – Ейми не бе толкова влиятелна и разтърсваща както някои други членове на този клуб, но при все това – беше си велика женица. А ти, путко – не си (имам предвид велика, щото жена очевидно си). Затова спри да се изживяваш като музикален критик и за бога спри да оценяваш и да казваш какво „трябва“ и кой какво заслужава. Тъпо е. Точно като теб.

И още нещо – я ми изброй всички членове на този клуб, без да отваряш уикипедия? Не можеш. А някои от тях дори не знаеш кои са и какво са правили. Така че STFU и GTFO.

4.  Четири. Не, сериозно, казах си всичко, дето имах да си кажа. А сега няколко заключителни думи, за да не остана съвсем недоразбрана.

Пиша това, не защото съм особено запалена фенка на Ейми Уайнхаус и се опитвам да защитя паметта й от каквото и да е било.  Просто ми писна всеки шибан път като умре някоя знаменитост да се говорят абсолютни глупости от абсолютни кретени. Не че нещо ще променя с този пост, просто си казвам позицията, нали тва им е идеята на тези блогове уж.

Чудя се да ви се извинявам ли или не за циничния и вулгарен език, който използвах. В крайна сметка, тва си е моят блог и аз решавам какво да се пише, а вие решавате дали да го четете. Въпреки всичко, ако някой се е засегнал, че говоря на „ти“ в някои моменти – да знаете, че не говоря на читателя, а на определен човек или хора, от които съм възмутена. Надявам се това да е ясно за всички и никой да не ме е разбрал погрешно.

Тъй, излях си го. Сега може би е редно да ви поздравя с някоя песен на Ейми, но няма да го направя, щото така.

Advertisements
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

9 Responses to Малко факти около смъртта на Ейми Уайнхаус*

 1. voxy каза:

  добре забиваш като си ядосана
  Най-дразнещо в целия хейт който се излива е че не може да си кучка, наркоманка, да чукаш когото си искаш, а всяка звезда е длъжна да се съобразява с всеки мухъл щото неговите норми и разбирания са различни. Тях кво ги дреме какво Ейми или който и да е прави със собствения си живот, след като по никакъв начин не им пречи

 2. Точка 3 си я взимам специално за мен 🙂 . И 5-та от клуба мога да ти ги изброя без Уики, мога и да ти запея парчета на всичките… И за техни колеги мога да ти поговоря. И за рок музиката като цяло. Място където Ейми, с целия й принос към британския поп на 21-ви век, просто няма място.

 3. Иначе за 1 и 2 си права. Тъпо е да се плюе по доказани музиканти, особено 2 дни след смъртта им.
  И да вметна, че аз харесвам Ейми и музиката й 😉

 4. sugarfreenora каза:

  Илия, здравей!
  За мое голямо съжаление точка три не се отнася персонално към теб, защото адски много хора реагираха (и по форуми, и по новинарски сайтове) по дори по-остър начин, а твоето само ми преля чашата в края на един изключително шибан ден, в който вече се бях начела на какво ли не. Що се отнася до клуб 27 – „голямата петица“ в него съм абсолютно убедена, че доста хора я знаят, но има една група…. „музикални теоретици“ ….да речем, които вярват, че останалите музиканти, починали на 27 (а те са притеснително много) също са част от този клуб. Не се ангажирам с някаква позиция кое е вярно и кое не, но е факт – ти знаеш кои са Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, Джим Морисън и т.н… но има хора, които са научили общото между тях едва преди два дни (особено в teen средите) и въпреки това изразяват тази позиция. Е те това ме подразни най-много.

 5. tutankhamon661 каза:

  Ако се извиниш за думите си, аз лично много ще ти се обидя!
  Мен също ме дразнят онези, които постоянно искат да налагат своите виждания, въобразявайки си, че представляват нещо повече от останалите. Най-тpагикомичното е, че те самите са по-далече от собствените си идеали, отколкото онези, по които плюят.
  За виртуалното хейтърство може да се напише цяла книга. Практикуват го бездарни хора, неспособни да напишат нищо свое. Поради тази причина се ограничават с коментирането на чужди публикации и поведение. Винаги го правят с подчертана злоба, защото ежедневно се комплексират от креативността на очевидно по-качествените блогъри.
  Първият коментар е трепач – заслужава да бъде част от великолепния ти постинг.

 6. sugarfreenora каза:

  Добро утро 🙂 Благодаря ти!

 7. avram каза:

  Разбирам яда ти,напълно.Мисля,че публикацията е твърде цинична за моя вкус и малко самоцелна,най-вече защото заглавието прокламира факти,а в текста не прочетох почти един факт.Колкото до музикалните критици – те си имат едно точно определено място, на края на месечните музикални издания т.е. коментиране на новоиздадени албуми,преди тяхната реална пазарна реализация,след това пазара си казва думата.
  Колкото до клуб 27,добре съм запознат с учреждението.Но сега ми изниква един въпрос – кой приема членовете в клуба и кой ги дисквалифицара? Според мен идеята се заключва само до умрелите в периода 69-71а поради ред причини: хората са се познавали и са били близки,тяхното влияние е най-голямо и осезаемо върху съвременната музика и тн.
  Разбирам скръбта на феновете на Кобейн и Уайнхаус и кофти стечението на обстоятелствата да умрата на 27,ама сега да ги слагаме редом с Хендрикс има идва в повече.Мое мнение.
  Иначе блога ти е як,Пожелавам ти попътен вятър напред. С уважение.

 8. Rositsa каза:

  Мдам. Дразнещо също беше да се сравнява трагедията в Норвегия със смъртта й. Не мисля, че беше удачно. Няма везна да загубата. Загубата е загуба. Цялата помия, която се изсипа по нейн адрес, беше ненужна.

Коментирайте, о, братя

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s