Bio vs Junk

Източник: http://www.theslipperytruffle.com/log/
Снимката намерих тук

Някои теми винаги ще си останат конфликтни, колкото и да се изговори по тях. Винаги ще има два (или повече) „вражески“  лагера, които ще си защитават собствените си разбирания и ще оплюват и критикуват чуждите, без да искат да проявят поне малко разбиране и толерантност. А истината… тя винаги ще бъде „някъде там“.

Една от тези теми е свързана с начина ни на хранене. Условно разделям двата лагера на БИО – хората, които държат на здравословния начин на живот и са склонни да жертват повече средства, за да си осигурят „био храни“, произведени по естествен път и ДЖЪНК – тези, които без притеснения си похапват дюнери, пържени картофки и въобще не ги интересува по какъв начин е произведена храната и откъде идва.

Разбира се, във всяка една група си има крайности, но според обективните ми наблюдения фанатиците са повече в Био лагера. В крайна сметка е малко неестествено нарочно да се тъпчеш само с боклуци, за да доказваш нещо някому, пък и колкото и да не ти пука, от време на време се замисляш.

През последната седмица станах свидетел на няколко спора в Twitter, възникнали по отношение на здравословния начин на хранене. Конкретни имена няма да назовавам, защото не смятам, че те имат отношение към темата, но в общи линии някой напише нещо pro-био, и веднага получава коментари в стил „това са пълни глупости“, или пък си публикува снимка на вкусен десерт и веднага бива нападнат: „как можеш да го ядеш това“.

Мисля си, че всеки е прав за себе си и не е редно различните хора да се нападат един друг за такива неща. Освен това си мисля, че е малко лицемерно да защитаваш равенството между половете например (или да бъдеш против някакъв вид дискриминиране) и в същото време да реагираш толкова остро на някой, който не е като теб.

Донякъде разбирам поведението и на двете страни:

Джънковете може би се дразнят на цялата тази претенциозност, която обикновено върви ръка за ръка с повечето продукти с етикет „био“.  Някои от тях може би са на мнение, че има нещо вярно във всичките тези теории за това какво причиняват не-био храните на тялото ни, но все пак в голямата си част те са силно преекспонирани. Да не говорим, че „био-храненето“ е много по-скъпо занимание – и тук не говорим само за цени, а за усилията да намериш магазин, в който си сигурен, че нещата наистина са „био“, както и усилията по произвеждане на собствена реколта био-храни. Повечето хора са джънкове по принуда – не че искат да се тъпчат с гадости, но просто не могат да си позволят нещо повече.

Мнението на био-хората ми е малко по-неясно. На пръв поглед изглежда, че те просто искат да живеят здравословно, ценят здравето си и могат да си позволят да водят здравословен начин на живот. Но ако наистина всичко опираше до това, защо се раждат тези спорове? Може би някои от тях наистина са загрижени за здравето на околните, а може би има една част, която тайничко изпитва някакъв вид превъзходство (защото нали ти си това, което ядеш и аз ям истински домати, а ти ядеш пестициди) и съзнава, че живее *правилно*, а другите – не. Според мен това си е чиста снобария, но няма да се ангажирам да коментирам по-нататък, защото нямам намерение да споря по темата.

Безспорно и двата лагера могат да изтъкнат достатъчно добра аргументация в своя защита. И го правят, затова в крайна сметка дебатът не стихва.

Аз пък казвам следното: ако искаш яж биодомати, ако искаш отиди в макдоналдс и си поръчай едно БигМак меню, ако искаш отиди на гурме ресторант и хвърли 200 евро само за един обяд – важното е да си сит и да ти е вкусно.

А другото важно нещо е да оставиш хората да избират сами за себе си, да не налагаш своето мнение на различните и да не бъдеш фанатик. Няма значение дали си pro-bio или pro-junk, важното е да си pro-choice. А ако в споровете не се раждат истини, а още повече спорове – може би е добре да спрем да спорим и да продължим по пътя си.

Advertisements
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

8 Responses to Bio vs Junk

 1. iffi каза:

  Разбира се, че е снобария, 90% от хората, които демонстрират колко еко/био/хармонично (или нещо друго) живеят се чувстват по-високо и по-добри от другите. И от там идва цялото натякване и напъване да се покажат по-прави и т.н.

 2. Longanlon каза:

  еко/био-то няма нищо общо със здравословното хранене – то е мода, снобария за богати градски хора

 3. Лита каза:

  Аз съм био, и не се чувствам нито висша категория, нито снобея с това.
  Израстнала съм в такова семейство, просто – винаги сме имали зеленчукова градина, меси се домашен хляб, бърка се домашна майонеза, вари се кетчуп.. разбрахте ме. И голяма част от приятелите ми са така, затова до преди няколко години си живеех в заблудата, че всички останали хора живеят така;
  Забавното в цялата работа е, че аз рядко обявявам в компания или разговор личните си предпочитания на живот, главно поради факта, че едва ли някой го интересува. Бидейки вегетарианец, много повече съм слушала натяквания. Просто не желая хората да ми дават съвети относно хрането без да съм ги искала. По поговорката „каквото повикало – такова се обадило“, следвам философията да не проповядвам под път и над път мнението си без някой изрично да ме пита.
  В повечето случаи, дали си био, има значение не толкова какво консумираш, а какво не консумираш, поне според мен.

  • sugarfreenora каза:

   Здрасти Гери 🙂
   Моето семейство до голяма степен също приготвя много неща с продукти, които сами си е произвело, но в провинцията това е нещо нормално и не се счита за признак на особено екологичен живот – просто хората са си свикнали по този начин и го правят. Може би в това отношение Longanlon е прав, че еко/био културата (като начин на мислене, а не чистото консумиране) си е чисто градско проявление. Иначе аз също споделям позицията ти – всеки си избира какво да прави, а съветите, освен ако са желани, са излишни 🙂

 4. Pingback: Bio vs Junk | Bulgarian Blog

 5. Аз също не харесвам крайностите. Някой може да изкаже мнение по даден въпрос, но без да ме убеждава дали това, което ям е вредно или не.
  А съвсем друг е въпроса, това което се предлага като „био“ колко био всъщност е и дали е по-био от доматите на баба ми, примерно?

 6. „Няма значение дали си pro-bio или pro-junk, важното е да си pro-choice.“ Това ми харесва. Най – важното е да си pro-freedom. Важна е личната свобода, ненасилието над другите и грижата за планетата Земя. Това важи за всяка тема. 🙂

 7. cruel каза:

  “ pro-choice“ is a term of art and it is used generally in referring to women as equal actors and full participants in society and their right to choose an abortion in particular.

Коментирайте, о, братя

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s