Вуте и държавните служители

Вуте бил казал, „че не е важно на мене да ми е добре, важно е на комшу да му е зле“. Но това няма да бъде текст за българския манталитет. Това ще бъде едно послание към управляващите Вутета и Вутетата в частния бизнес.

Защо, бе Вуте? Защо толкова се радваш всеки път, когато се говори за орязване на „привилегиите“ на държавните служители?

Мислиш си, че те са много привилегировани? Знаеш ли каква е разликата между заплатата в държавния сектор и заплатата в частния сектор – често пъти двойна и тройна – и то не в полза на държавните служители. Така че тези „привилегии“, както ги наричаш ти, не са нищо повече от компенсаторен механизъм за тази ниска заплата. За едно съм съгласна – много им е отпуската на държавните служители и наистина трябва да се намали. За това дали държавата трябва да им плаща осигуровките обаче съм категорична. Но това е друга тема.

Преминаваме нататък, защото съм сигурна, че казаното дотук не ти е достатъчно. Знаеш ли защо е глупава идея да се орязват държавните служители?

Всъщност знаеш ли защо държавните ни служители са такива, каквито са? Именно защото публичният сектор и в този си вид е достатъчно непривлекателен за младите и кадърни хора, които биха били способни поне в малка степен да го променят към по-добро. Когато ти подкрепяш и инициираш редуцирането и на малкото предимства, които се предлагат от работата в държавния сектор, ти обезсърчаваш и ограничаваш още повече неговото оптимизиране. Но истината е, че качественото подобряване на държавната администрация не зависи единствено от това какви хора работят в нея. Ако си мислиш, че некадърниците, които не мислят самостоятелно и правят единствено това, което им се каже, са само в публичния сектор, значи си адски заблуден или поне не работиш с много хора. Служителите в държавния сектор са ок сами по себе си – те просто си вършат работата според процедурните правила. И който ги обвинява за това че не си спазват работното време и си цъкат пасианс нека първо да погледне себе си – ти пък не цъкаш ли из социалните мрежи докато си на работа и кафе не пиеш ли? Хайде да мерим с един аршин ли, що ли?

Но много се отнесох. Мисълта ми беше, че ако ще в администрацията да работят най-талантливите и отракани хора, ако няма условия те да си вършат работата така, че тя да е в улеснение на гражданите и бизнеса, ситуацията пак ще е плачевна. А условията за ефективното функциониране на администрацията се създават на първо място от законите, подзаконовите нормативни актове и правилата за осъществяване на административни процедури – все неща, които рядко се сътворяват от държавни служители, не мислиш ли? Така че следващия път като си недоволен от някоя лелка не обвинявай нея , защото тя просто си върши работата така, както трябва. Обвинявай Вутетата, които са определили как точно да действа лелката.

На мен никога не ми е било чудно защо администрацията ни функционира толкова тромаво – просто тя почти никога не е била приоритетна област за развитие от страна на управляващите. Обичайният сценарии е когато в държавата няма пари да се прави „преструктуриране“ в държавния сектор и да се „съкращават административните разходи“. Винаги съм смятала, че всичко е въпрос на ценности и приоритети, така че какво друго освен проблеми да очакваш от държавния сектор, когато на никой не му пука за него?

И точно защото на никой не му пука за него, хората като теб, Вуте, се радват всеки път щом се заговори за ощетяване на държавните служители. Ти си си научен да припяваш, че те са едни такива зли и мастити хора в постоянен PMS, затова така им се пада – нека да им орежат отпуската, нека си плащат осигуровките сами, нека! Обаче не забравяй, че утре от това нещо ще страдаш и ти – защото колкото по-лоши условия за кариерно развитие има в администрацията, толкова повече лелки ще има в нея. А колкото повече лелки има в нея – толкова по-назад ще върви и толкова повече нерви ще ти образува всеки път, в който се сблъскаш с нея. Ама оти да се косим, като че ни мине?

Advertisements
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to Вуте и държавните служители

 1. wub каза:

  За нивото на обслужване и ефективност.. трябва да им орежат заплата – verdict.

 2. Longanlon каза:

  радват се хората щото има категории държавни служители с големи привилегии. полицаи и военни се пенсионират с 20 г. трудов стаж, примерно, да не говорим за отпуските им по 50 дни годишно. лошото е, че за техните привилегии, пенсии, осигуровки и заплати плащаме ние.

 3. sugarfreenora каза:

  Служителите на МВР и военните са със специален статут и има някои неща при тях които и на мен не ми се струват много ок. Мисълта ми беше по-скоро за чиновниците по министерства, изпълнителни агенции, общински администрации и всякакви тем подобни.

 4. eldred каза:

  Преди време една държавна служителка ми обясняваше, че не бивало да бъдат съкращавани. Аргумента и беше повече от „гениален“ – нямало да могат да си намерят нова работа. Разбираш ли не защото били необходими, а защото не могли да си намерят работа. През това време безработицата в страната скачаше с цели проценти, но съкращението на стотина държавни служители беше трагедия. „Невинни жертви“ така ги нарече.
  Аз така и не мога да проумея как може хем да се недоволства от съкращаването на държавни служители, хем от това, че заплатите им били ниски. Ами няма как и двете едновременно. Или трябва голяма част да бъдат пратени да си търсят работа или да не очакват високи заплати.

 5. sugarfreenora каза:

  Аз пък съм убедена, че дори да има голямо съкращение на държавни служители, заплатите им пак ще си останат ниски. Преди около година правих една справка за това колко са държавните служители, придобили право на пенсия, които все още работят в администрацията – останах потресена от бройката. Ако става въпрос за тези служители – да си ходят, определено да си ходят, за да отстъпят място на по-млади и способни хора.

 6. Държавен служител каза:

  Аз съм държавен служител, не съм „лелка“ нито като възраст, нито като манталитет. Поздравявам те за статията, защото ми омръзна всички да се упражняват върху държавната администрация, колко е тя заспала, та умряла, без да съобразяват, че нивото в частния сектор е доста подобно.
  Само през последния месец се сблъсках със служителки в офиса на М-тел, както и в „Хенди“, които не бяха в състояние да ми отговорят на елементарни въпроси по сроковете на договорите им, с консултант в Технополис, който нямаше идея за предимствата на инверторния Панасоник пред по-евтините климатици от този клас и с жена на информационното гише на Практикер, която не знаеше къде физически в магазина се намират тапетите 8-/ Давам примери само със служители, които минават през обучения, не вземат 360 лв. и не би трябвало да са като продавачки в кварталния магазин. Четейки заявления, подадени в моята администрация от представители на различни юридически лица, някои от които доста известни и състоятелни, не оставам със зяпнала от възхищение уста.

  Големите проблеми на държавната администрация, според мен, не са най-вече в компетентността или трудолюбието на служителите там. Има предвид служителите, които реално вършат работата, за която сте отишли. Надолу ще наричам тези хора „истински работещите“, по мои наблюдения са около 60-70 % от всички. Ето къде си мисля, че са проблемите:
  1. Ръководството на администрациите е съставено в огромната си част на партиен принцип, без сериозни критерии за компетентност, в следствие на което началник ти става някой партиен работник, който си няма идея от естеството на работата, но пък, точно поради тази причина, е маниакално подозрителен и живее с мисълта, че твоята основна цел в живота е да го саботираш и да провалиш партийната му кариера с боклуците, които очакваш да подпише. Този същият е твърде вероятно да се смята за върха на сътворението, понеже дългите години партийна, а не експертна работа, са му изкривили съзнанието до степен да не е в състояние да възприема реалността като нормален здравомислещ човек. Знам че е драстично, но е истина.
  2. Държавните служители живеят с мисълта, че техните усилия и компетентности не са решаващ фактор за кариерното им израстване, а дори и за оставането им на работа. След всяка смяна на властта, на местно или централно ниво, започват чистки, за да се освободи място на партийния актив, на роднини по пряка и съребрена линия и/или на съученици, съседи и съселяни. Съществуващата система на атестации е порочна до невероятност и дава прекрасна ежегодна възможност за уволнение без, на практика, никаква възможност за ответна реакция. Едва след нагнездването на всички заслужили започват да се търсят хората, които да „опъват каиша“. Това си е обезсърчаващо и не провокира истински работещите в ДА да придобият самочувствието, че служат на държавата, защитават интересите на суверена и са в негова услуга – в рамките на закона.
  3. Заплатите на повечето държавни служители са ниски, критериите за оценка са крайно субективни, обученията – формални, кариерното развитие – за избрани и до определено ниво. Това перфектно устройва хората от първата категория на горната точка, но истински работещите се пооглеждат, ориентират се и започват да си кроят други планове. Т.е., тъкмо когато се е научил, кадърният човек започва да изпитва силни позивни за напускане на службата.
  Напълно те подкрепям, че единствената възможност тези проблеми да бъдат преодоляни е ДА да стане приритет на държавната политика, да се подходи по нов начин към управлението на човешките ресурси, да се въведе система на от обективни критерии за оценка на компетентността, напр. периодични изпити, защо не, заплатите да достигнат нивото на частния сектор и управляващата партия да се отнесе отговорно към въпроса: „Кой да сложим за началник тука?“ 🙂 За съжаление, не виждам да има партия, която има желание и способнсти да се заеме с такава реформа.
  Бих могъл да напиша и защо все пак работя в ДА, но ще стане (още по-) дълъг и скучен пост.

Коментирайте, о, братя

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s