За студентите, дискотеките и библиотеките в Студентски

Сигурно сте забелязали, че абсолютно всеки път, когато стане някой инцидент в Студентски Град, веднага тръгва една вълна от дървени философи, които започват да ни обясняват колко сме зле студентите, как мислим само за секс и алкохол, как Студентски е квартал на покварата, където кипи всичко останало (венерически болести, наргилета, чалга и безброй други) но не и учебна дейност.

На всички тия дървени философи искам да им кажа две неща по единствения начин, по който биха могли да ме разберат (предвид интелектуалните си способности):

1. Да ви еба майката.
2. Задникът ви сигурно завижда за всичките лайна, които излизат през устата ви.

Повечето студенти силно се различават от представата за парти енимъла, чието кредо включва само секс, алкохол и дрога. Голяма част от тях работят и учат и им остава доста малко време за купон. А тези, които купонясват, рядко го правят безцелно. Понеже сте големи разбирачи и твърдите, че в дискотеките винаги е пълно – ми не е така. През седмицата има само определени дни, в които стават добри партита, иначе няма жив човек в повечето дискотеки. А петък и събота 2/3 от посетителите на заведенията не живеят в Студентски и отдавна не са студенти.

Не сме виновни ние, че в Студентски има дискотеки. Освен това няма абсолютно никакво значение колко е техният брой. Вие мислите, че в Европа, където няма барове и дискотеки в студентските градчета, студентите седят и четат Библията по цяла нощ ли? Ми не, просто отиват по центъра и си правят мизериите там. Не е казано, че щом има 60 дискотеки в този квартал, всички студенти са привлечени от някаква невидима сила и неизбежно ходят в тях. Това кой как си уплътнява времето е лично негов избор. Аз отказвам да бъда поставяна под общ знаменател, само защото доста студенти предпочитат да купонясват в петък вечер, а не да пишат глупости като мен.

Много ми е забавен въпросът „А къде са библиотеките?“ Всъщност в студентски има библиотеки – дали са една или две на брой – но има. Но и с библиотеките положението е същото, както с дискотеките – ако ще да има 100 библиотеки, ако няма желаещи да четат книги – какъв е смисълът от това да ги има?

Това как да бъде устроен Студентски е въпрос на приоритети и ценности, който за съжаление е бил пренебрегнат в момента, в който отговор на него е бил най-нужен.

Никога не е късно да се направи нещо и да се променят нещата, но за всичко това се иска воля – воля, която отстъства у политици и управленци.

Същото се отнася и за висшето образование – същите тези дървени философи обясняват, че студентите имали прекалено много свободно време, че висшето се взимало лесно и какво ли още не – с тези неща съм съгласна, но според мен всичко това не е пречка един амбициозен човек да се интересува и да се образова в сферата, която изучава. И все пак нека се прави разграничение между основно и висше образование – предполага се, че е нормално нивото на самостоятелните усилия да бъде по-високо при второто – и така и трябва да бъде, защото никой не е длъжен да ти юрка мързеливия задник до 24 годишна възраст, точно както никой няма да те юрка на работното място, а просто ще си вземе някой по-добър от теб.

Според мен основният проблем, от който произтичат всички останали, е че има прекалено много студенти. Че се тръгва от самото начало с идеята, че трябва да се учи висше. Тази масовизация сериозно подкопава качеството на образованието. България се нуждае и от земеделци, и от стругари, и от общи работници – защо куцо, кьораво и сакато се юрва да учи висше? Мисля, че то трябва да бъде привилегия, до която достигат само най-добрите. Но разбира се, това няма как да стане. И проблемът е много по-комплексен от това, което бих могла да напиша в един пост.

Смешни са ми всички тези хора, които са забравили, че и те са били студенти и са вършили същите дивотии, за които сега ни обвиняват. Ще се боря и ще направя всичко възможно, за да не се превърна в един от тях някой ден. Защото честно казано не виждам с какво безкрайното мрънкане по новинарски сайтове е по-добро от секса и алкохола.

Advertisements
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to За студентите, дискотеките и библиотеките в Студентски

 1. Хубава статия! Силна статия!

 2. Права си… има държави, в който трябва да си заслужиш привилегията да следваш. От друга страна, ако пък нямаше толкова богат избор от чалготеки, а например библиотеки, дали нямаше да е по-добре? След като средата е подходяща за едно, а за друго не, няма как да не повлияе на хората в нея. И още нещо дали волята е лисваща „у политици и управленци“ или на нас ни е писнало и не ни се занимава да се борим за привидно изгубени каузи…

  • sugarfreenora каза:

   Волята липсва у всички ни, но се фокусирам върху управляващите, защото главно те имат властта и ресурсите да наложат промяната. Иначе да, прав си и за средата – тя е такава, че поощрява чалга идеологията и нейните поклонници, но не и амбициозните и мислещи хора… Тъжно…

 3. Ur MoM каза:

  Оф все управленци виновни все някои виновни… ето ти проблема: Нарича се кръговрат и да това си го предизвикваме ние и колкото и садистично и налудничево да звучи докато съществуваме ще съществуват и проблеми колкото и да се филосовства тва е човека има издънки има и успели а за това че има издънки към потенциалните успели са виновни парите.

 4. Много добре написано! Трезво и точно!

 5. Симо каза:

  „България се нуждае и от земеделци, и от стругари, и от общи работници – защо куцо, кьораво и сакато се юрва да учи висше?“ Според мен е поради две причини – социален натиск (родители, които те карат още от гимназията да мислиш за висше, и приятели, от които почти всички отиват да учат и не искаш да се цепиш от колектива) и икономически натиск – работодателите вземат с по-голям приоритет хората с висше. Нещо друго, много от хората искат да бягат в чужбина и искат тук просто да хванат някаква диплома, която да ползват като стъпало по-нататък. Като че ли правилата така са устроени, че да не можеш да имаш добри доходи без висше образование.

  Наложи се майка ми да изкара една диплома за висше, защото щяха иначе да я съкратят, въпреки че е работила 10 години на това място и отдавна се е доказала.

Коментирайте, о, братя

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s