Другите деца на прехода

Ако не сте видели този текст, значи сигурно или нямате Интернет, или сте част от тези деца на прехода, които аз познавам.

Те въобще нямат почти нищо общо с описаните будни и активни млади граждани, освен че са горе-долу на тяхна възраст. Те са будни и активни за много по-различни неща. Те не ходят по протести и научават за тях едва след като са се случили, защото вестници не четат, Интернет го ползват предимно заради Facebook и 9gag, а bTV не предадоха репортаж за случилото се. Но ако ги попиташ, сигурно ще ти кажат, че са истински българи и са политически активни и граждански осъзнати, защото:

1. На трети март и втори юни публикуват във Facebook патриотични стихове, снимки и песни;
2.. Споделят снимки и текстове в стил „Всичко е конспирация! Лъжат ви, join the revolution!“
3. Гласуват на определените за това място и време.

Да си политически активен обаче не означава просто да гласуваш, а да имаш информиран вот. Ама какво е информиран вот и има ли почва той у нас, питат се тези деца на прехода? Не бе, бъзикам се, как ще се питат такива неща?

И въобще за каква революция говорим? Да ми заливате стената с пропаганда и неща, в които вярвате сляпо и не разбирате, революция ли е? Революция е да излезете по улиците, но вас ви мързи или просто не ви пука чак толкова много. Да ми говорите колко skapana e balgariq и на следващия ден да публикувате трибагреници, спасете горите и т.н., когато всъщност нямате търпение да се махнете от тук и да си спасите собствения задник, защото той е много по-ценен от всички дървета, които ще бъдат изсечени? А знаете ли, че има българи в чужбина, които протестират и качват снимките си из Интернет? Представяте ли си колко жалки изглеждат – двама трима човека, снимали се с някакви плакати на другия край на света, борещи се за някаква кауза, която тук в собствената ни държава не ни е съвсем ясна? Ами жалки изглеждат, да! Заради такива като мен, заради такива като теб, заради такива като нас, които не са като тях и които съставляват нормата, масата и т.н.

Тези хора по улиците не са децата на прехода, повярвайте ми. Те са цветята на прехода. Децата на прехода винаги ще си останат деца – егоисти, незнаещи, зависими от някой друг, бягащи от проблемите. „Децата на прехода“ е диагноза, а не комплимент. Децата на прехода имат огромен потенциал, но ако не пораснат ще си останат като самия преход – едно голямо очакване, последвано от разочарование.

Цветята на прехода вярват, че тяхната кауза е принципна – да спрат поведението и начина на мислене, които водят до всички абсурдизми в Булгаристан. Дали ще спрат олигарсите днес е спорно, много спорно. Това, което могат да направят обаче, е да спрат Децата на прехода утре. Пък белким поникне нещо у тях. Дали ще е цвете, дали ще е съмнение, дали ще е любознателност и активност… Нещо да е. Не е късно, още сме деца.

Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Другите деца на прехода

  1. Pingback: Сблъсък на ценности … « Lucifer's sandbox

  2. Pingback: Какво разбрах от протестите в последните дни | Блогът на Юруков

Коментирайте, о, братя

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s