Контрапромиване на глави

Напоследък в социалните мрежи придобиха особена популярност различни групи, които се въртят около идеята, че всичко е една огромна конспирация и целият свят (барабар с политиците и бизнеса) е създаден само за да мачка и прецаква обикновения човек. Доста ляв възглед, не мислите ли?

Нямам намерение да критикувам и да съдя тези групи, просто искам да кажа, че с поведението си те заблуждават хората точно толкова, колкото организациите, на които се противопоставят. Няма как да е другояче, защото така става винаги, когато се представя само едната страна на монетата.

Ще ви дам един простичък пример с това послание:

Макар само по себе си то да е вярно, си остава едностранчиво и не може да се счита за общовалидно, защото визира само един (тип) продукт.

По същата логика мога да ви докажа точно обратното твърдение – че покупателната способност на парите всъщност се е увеличила, в сравнение с 89-та година:

Да речем например, че искате да си купите автомобил тогава и сега. Сега една от най-евтините коли е Dacia Logan, която струва 13 000 лева. Ако взимаш заплата в размер от 1000 лева и не я харчиш за нищо друго, освен за разноските по колата, ще успееш да я изплатиш за година и нещо (моля ви не се заяждайте с изчисленията, осъзнавам че всичко е релативно и има известни условия, които трябва да се отчетат, но при примера с хляба също е така, така че нека приемем, че става въпрос за положение „при равни други условия“). В соца при заплата средно 300 лева, което е минавало за много, трабантът е на цена 8000 лева, което значи към 2-3 години пестене, без да харчиш нищо от това, което изкараш.

Значи излиза, че сега е много по-лесно да си купиш кола.

Още един пример: преди 10 години за 500 лева можеше да си купиш компютър с мижава RAM, бавен процесор и малко storage място. Сега за същите пари можеш да си купиш лаптоп с мижава RAM, бавен процесор и малко storage място, който обаче е в пъти по-мощен от въпросния компютър.

Трети пример: преди 5 години си взех сапунерка за 350 лева, която в момента се продава за 100.

Доказах ли го? Доказах го.

Обаче и моето доказателство е точно толкова грешно и едностранчиво, колкото това за хляба, защото технологичните стоки и автомобилите се ценообразуват и ценоизменят по различен начин.

Ето затова си има потребителска кошница, която се одобрява от НСИ и се включват продукти и услуги от всякакъв тип, за да бъдат по-акуратни изследванията на (прираста) на ценовия индекс и оттам – на инфлацията.

Каква е поуката от всичко казано дотук? Не се доверявайте на някаква организация, само защото тя е в опозиция на нещо, което видимо не функционира добре. Мислете със собствените си глави и не се оставяйте да ви заблуждават.

Групите, които ви предупреждават, че някой някъде там ви промива мозъка, правят същото това нещо с вас. Прекаленият фанатизъм и едностранчивото манипулиране на информацията го има и от двете страни. Ако избереш да вярваш на едното значи „мразиш да мислиш„, а ако избереш да вярваш на другото, само защото ти харесва и звучи по-правдоподобно, нима отново не мразиш да мислиш?

Аз казвам – забете ги тия лозунги и конспирации. Ако не ви кефи тук – махайте се. Ако не искате да се махнете, променете се. Защото промяната на цялото започва от промяната на единицата. Спрете да мрънкате, започнете да мислите. И чак след това да действате.

Advertisements
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

12 Responses to Контрапромиване на глави

 1. От първият пример с хляба – 1055/578=2 – това как прави „реално обедняване най-малко пет пъти!“ не можах да разбера.

 2. sugarfreenora каза:

  Питай ме да ти кажа 😀 Не съм го смятала аз, слава богу, измивам си ръцете.

 3. sugarfreenora каза:

  Всъщност се получава – като разделиш 274лв на 1055кг и 578лв на 578кг наистина се получава разлика, но не от 5, а от приблизително 4 пъти.

 4. Lachezar Petkov каза:

  В дискусия под същата картинка обясних и, че дори цифрите да са реални, НРБ през 1989та реално е фалирала държава с огромни дългове, и нещо като Гърция днес – подпирана от чуждо финансиране. Тоест, цената на тоя евтин евтин хляб все още я изплащаме.

  От ИПИ имат също интересен текст по темата: http://ime.bg/bg/articles/mityt-za-onova-vreme/#ixzz200rJfpfj

 5. Само че без хляб трудно ще оцелеете, но без кола можете да живеете спокойно и до 100 години. Хлябът е продукт от първа необходимост, докато колата може да се приеме за лукс. На запад масово хората карат велосипеди – хем екологично, хем здравословно, хем евтино. Така че покупателната способност наистина се отнася до продукти от първа необходимост.

  • sugarfreenora каза:

   Не е така. „Продуктите от първа необходимост“ са субективно понятие. Разгледай съдържанието на потребителската кошница, определена от НСИ – там продуктите се делят на хранителни, нехранителни продукти и услуги и са около 520 на брой. В тях се вкл. неща като фризьорски и козметични услуги редом с хляб, сирене, водоснабдяване и др. Освен тва за другите не знам, но аз хляб не ям. 🙂

 6. Уважаема госпожо,
  Френската кралица Мария-Антоанета също като вас не ядяла хляб и се чудела защо народът протестира пред прозорците на двореца и виколи: „Искаме хляб!“ А тя им казала: „Като нямате хляб – яжте пасти!“ Та и вие ни предлагате вчесто хляб коли, фризьорски услуги и още 500 други продукта. Само че главата на кралицата Мария-Антоанета хвръкнала на гилотината, а французите вместо да ядат пасти направили Френската революция. Ами, помислете си кое е по-доброто?

 7. sugarfreenora каза:

  Уважаема госпожо,
  айде образовай се малко по икономика и после ми отправяй такива провокации надребно, ок? Не ти предлагам коли вместо хляб, ти въобще разбра ли каква е идеята на текста ми, защото по коментара ти хич не личи, че дори си го чела.

 8. Явно вие, госпожо, при соца дори не сте били в проект да се родите, но имате нахалството да ни пишете и обяснявате как било при соца. Брех, че много „образовани“ били тези младите? Не е нужно да си икономист, за да видиш с просто око, че в България вече няма икономика. Явно е време вие да се изнасяте от България, за да не ни разправяте врели-некипели, че имало не знам си какво, кой бил чел, кой не бил чел, на кого му промили мозъка, на кого не му промили, какво имало в кошницата и какво нямало. Поразпитайте малко на село баба си, дядо си, леля си и чичо си, а може и учинайката си какво имат те в потребителската си кошница и тогава пишете подобни материалчета. И е крайно време вие „образованите“ да се научите да говорите и пишете на непознати хора на „вие“, а не на „ти“. Не съм майка ви или приятелката ви, ясно ли е?

  • sugarfreenora каза:

   Първо на първо, не съм госпожа, госпожа. Второ, това си е моето лично пространство и мога да си пиша и да се обръщам към хората в него както си искам. Ако не ТИ харесва – ме подмини и не ме чети повече, аз заради ТЕБ нямам никакво намерение да се променям, защото нито те познавам, нито значиш нещо за мен. Не си ТИ човекът, който ще преценява дали е време за мен да се изнасям от България. Някой май е пропуснал да ТИ обясни, че блогърите не са журналисти и не пишат „материалчета“ както ги наричаш, а казват мнението си такова, каквото е. Явно обаче ТИ още живееш в онези стари времена, в които е имало само едно правдободобно мнение. И си мислиш, че това мнение е твоето. Може да не съм живяла в соца, но съм говорила достатъчно с баба си и дядо си и съм прочела доста книги и анализи и без да ме съветваш. И понеже нямам намерение да отделям повече от времето си за теб и понеже така ИСКАМ и МОГА, оттук нататък коментарите ти ще бъдат блокирани и няма да можеш да пишеш в блога ми. ЯСНО ЛИ Е?

   • Филип каза:

    Жалко, за блокирането, много беше забавна тази ГОСПОЖА 😀
    Иначе, поздравления за написаното – много ясно и точно обяснява всичко…

 9. cruel каза:

  Nothing better than a cat fight

Коментирайте, о, братя

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s