10 съвета за 20+ годишните момичета от едно 20+ годишно момиче

1. Не се вслушвайте в съветите на по-големите.

В повечето случаи те са прави, но са научили всичко това, което ви съветват, от личен опит. Което означава, че на вашите години са направили доста грешки – вероятно същите, които правите и вие в момента. За мен беше много важно да ви кажа този съвет под номер едно, за да не ми се впрягате много и за да знаете, че аз съм последният човек, който има право да ви дава съвети. Ако въобще някой има това право. But seriously – няма нищо по-поучително от това да си счупиш главата сам.

2. Не търсете щастието в други хора.

Щастието е вътре във вас. И ако не сте го открили сами, никой няма да ви помогне да го откриете. Нито приятелите ви, нито любимият ви човек. Само вие сте отговорни за вашето щастие и не бягайте от тази отговорност.

3. Преодолейте егото си.

В този живот има много по-важни изречения, които не започват с „Aз“. Ако престанете да мислите, че целият свят се върти около вас, ще живеете един много по-спокоен и лишен от главоболия живот.

4. Не се вкарвайте в излишни драми.

Това е адски трудно, защото естествена склонност на жените е да се вкарват в драми. Просто не можем да приемем, че всичко е безоблачно и идилично и затова си създаваме собствени филми в малките си главици. Нямате нужда от това. И колкото и да ви се струва в даден момент, че това е удачен избор и че *трябва* да го направите, защото така ще бъдете по-щастливи, по-живи по-намсиквиси – грешите.

5. Уважавайте себе си, ако искате да ви уважават и другите.

Някак си е трудно един мъж да ви вижда като прекрасни и чувствени интелигентни създания с богата душевност, ако на ден публикувате по 1000 снимки с duckface, разголено деколте и цитати от FB групата „кучка съм… и кво?!“ (ако въобще има такава група, но предполагам, че има). Или ако се хвалите в Twitter, че обичате да припкате голи в парка. Just sayin’.

Bottom line: Не се обективизирайте, ако не искате да бъдете обективизирани. Ако искате да бъдете дами, дръжте се като такива.

6. Произволният секс не е добра идея.

Може би ви кара да се чувствате като party animals или супер готини и вървежни, но след няколко години ще съжалявате за всяка вечер, в която сте се напивали и сте звъняли на един от 100-те ви fuck бадита.
7. Дайте си достатъчно време за да разберете какво наистина искате да правите.

Не записвайте виШе, само защото всички го правят. Не следвайте PR, само защото е модерно. Отделете време за себе си, опознайте се и преценете кое би ви подхождало най-много. Дори има специализирани консултантски услуги за това.

Колкото по-рано го направите, толкова по-малък е шансът да съжалявате след години и да чувствате, че е твърде късно за промяна. Всъщност…

8. Никога не е твърде късно за промяна.

Човек не престава да живее след като навърши 30, 40, 50 или 60 години. Стига да имаш желание да се развиваш, винаги можеш да го направиш. „Твърде късно“ е само едно оправдание, което те спира да бъдеш човека, който искаш да бъдеш.

9. Пътувайте и общувайте.

Ама много. Сега му е времето, наистина. След 10 години ще имате деца и кариера. След 20 – някакво друго оправдание. А не се знае дали ще доживеете блажените старини и колко ще са блажени въобще.

10. Приемете се такива, каквито сте.

И се обичайте. (Знам, супер тривиално е, но хората масово не се обичат. И имат нужда да им бъде повтаряно да го правят).

Това може би е най-трудното от всички, но най-ценното, което можете да направите за себе си. Аз съм убедена, че всичките ни проблеми с другите  хора и обкръжаващия ни свят идват от нас самите. Но ако обичаме себе си, може би ще бъдем малко повече в хармония с другите. И ще бъдем способни да обичаме и тях.

И още един, бонус съвет:

11. Подбирайте авторитетите си много внимателно.

На тази възраст е много важно да има хора, на които се възхищавате и от които да черпите пример и вдъхновение. Не избирайте авторитетите си от света на звездите – в свят, в който всеки втори цитира Мерлин Монро (нищо против нямам нея), може би е добра идея да се огледате около себе си. Истинските авторитетни жени не са онези далечни звезди, които на ден спасяват по 1000 сомалийчета. Истинските авторитетни жени са около вас и те успяват да бъдат зашеметяващи въпреки тежкото си ежедневие. Поставяйте си реалистични цели и приемете, че никога няма да сте като Мерилин Монро – но имате шанс да се превърнете във вдъхновение бидейки себе си.

Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

9 Responses to 10 съвета за 20+ годишните момичета от едно 20+ годишно момиче

 1. Nadinka каза:

  Напълно съм съгласна с всичките 🙂
  Освен „Пътувайте“ бих добавила и „Четете много“. Това са двете неща, които разширавят кръгозора безкрайно.
  Аз, като едно 20+ момиче, бох казала още – оставете нещата да се случват естествено и не бързайте да вземете всичко, което ви се предлага. Понякога зад ъгъла те нещо по-добро, стига да не си взел първото, в което си се спънал малко преди това 🙂

  • sugarfreenora каза:

   О да! Четенето също е супер важно 🙂 Но то е важно на всяка възраст, мисля. Другият съвет също е много много много ценен 🙂 Благодаря ти!

 2. Nadinka каза:

  (по-неграмотен комантар май не съм писала :D)

 3. mindcorrosive каза:

  Момчетата на 20+ години също могат да се възползват от повечето съвети, с акцент върху 2, 3, 5, 6, 7 и 11. Иска ми се повече от моите приятели-мъже да имаха интереси извън Бермудския четириъгълник пари-коли-жени-футбол.. Ама на, готините пичове, и хм, момичета, вече се изпожениха или избягаха, а да уча някой как да използва правилно главата си на тая възраст – няма да стане. Respect че си успяла да систематизираш нещата толкова добре, и ти желая усмихнат дъждовен ден!

 4. anadinkova каза:

  Като никога и аз попаднах в една щафетно-блогърска-игра – Liebseter Blog и като резултат си сред моите номинирани. Повече инфо тук: http://ankabanka.wordpress.com/2012/08/08/liebster-blog-award/ (моля не мятай тежки предмети!)

 5. Pingback: Liebster Blog Award? Aз? А стига бе?! | Нора без захар.

 6. podobre каза:

  много ми харесват! 🙂 супер си!

Коментирайте, о, братя

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s