Следизборно

Няколко неща ми се въртят в главата през последните 12 часа.

На първо място се чувствам много разочарована, огорчена и обезверена. От кого обаче не знам – може би от всички онези анонимни българи, гласували за БСП и ГЕРБ, може би от ситуацията в България като цяло, може би от факта, че в парламента реално няма да имаме някаква адекватна опозиция, може би дори от простичката истина, че стотици хиляди хора като мен ще останат непредставени в парламента. Най-вероятно от всичко това накуп.

Преди броени минути научих, че Костов си е подал оставката. Това също ме натъжи малко, но го разбирам. Сигурно разочарованието за него е още по-голямо. А и в момента теменужките са много по-приятни, от колкото българския гласоподавател.

Покрай тези избори се убедих в нещо много хубаво, може би единственото положително нещо около тези избори, всъщност – че съм заобиколена от адски много интелигентни и мислещи хора. За съжаление обаче, това ми създава един вакуум, една илюзия, че повечето в България са като тях – интелигентни и мислещи. Но след вчера вече знам, че това е само илюзия.

На мен ми остава да продължавам да се обграждам с такива хора. Мисля че е важно да се подкрепяме, защото сме истинското малцинство в тази държава.

Иска ми се да можех да емигрирам. За първи път в живота ми сериозно ми се иска. Винаги съм била борбена и решена да живея и умра в България, но вече ставам все по-несигурна и започва да ми писва. За съжаление в момента не мога да си позволя да емигрирам. Твърде много неща зависят от мен тук и имам нужда от сигурност, която по ирония или не…мога да получа единствено в България, близо до дома.

Вече започвам да си мисля, че ако не искам тотално да се озлобя и да стана краен циник, може би е редно да спра да се интересувам от политика и икономика. Може би трябва да се фокусирам върху това да бъда беге мама, да си гледам бебенцето и мъжа, да гледам вкъщи да ми е чистичко и да има сготвенко когато се върнем от работа… и разбира се, да изглеждам добре, доколкото това е възможно. С други думи, да се превърна в поредната апатична овца-кифла, която дори няма да стигне до избирателните урни следващия път, защото трябва да води детето на цигулка, а след това има час при козметичката. Може би тогава няма да съжалявам себе си и хората като мен толкова много и ще виждам някаква светлина в края на тунела, макар и това да е просто лампата в солариума.

Ако искам да живея щастливо в България, очевидно единственият вариант е да извърша съвсем доброволно интелектуално самоубийство. Но истината е, че дори това не мога да си позволя да направя.

Шах и мат, драги читатели.

 

Advertisements
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

23 Responses to Следизборно

 1. За човек, който се интересува от политиката е малко опасно да се самопоставя в ролята на ние, интелигентните и те, простия народ. Това мислене по принцип отрежда ролята на безучастен наблюдател или поне на човек, който и да иска няма да може да допринесе нищо за промяната на родината си.

  • sugarfreenora каза:

   Прав си. Обикновено избягвам да се поставям в тази категория, както и да правя подобни разграничения „ние“-„те“. Иска ми се да вярвам, че съм част от умните и интелигентни хора, с които съм обградена и всеки ден се опитвам да се развивам, за да мога с основание да твърдя, че съм такава. Истината обаче е, че съмнението винаги е налице, а и далеч не искам да звуча самонадеяно. Не зная доколко съм способна да допринеса за промяната на родината си. Мисля си че големите промени винаги започват от малките промени на индивидуално равнище, в този ред на мисли правя, каквото мога. Просто в момента ми е малко трудно да продължа 🙂

 2. Katerina каза:

  Или продължаваш да работиш за промяна в своя микро свят. Споделям чувствата ти. И аз снощи осъзнах, че живея сред непредставителна извадка. Но успокояващото е, че все пак има дейни и мислещи хора. http://nextdoor.bg/destinationbg.pdf

 3. pseto каза:

  Ритуалното интелектуално самоубийство, за което става дума, аз отдавна съм извършил напълно доброволно. В момента до политика се „докосвам“ рядко, най-често ако стане някой скандал. Или по избори.

  Не, че това може да се счете за нещо „сериозно“. Напротив, несериозно е. Тъй като политиката ни обгражда отвсякъде, няма как да се дистанцираме от нея, каквото и да правим. В края на месеца трябва да си платим сметката за ток, а тя няма да е по-ниска или по-висока в зависимост от това колко участваме в политическия процес.

  Но в крайна сметка, човек трябва да си пази психиката, а това при политиката е невъзможно. Някои мои познати се занимаваха дълго време, най-накрая изфирясаха. Буквално. До това води прекият досег с политиката.

  Тъй че в крайна сметка, нещата опират до това да си живуркаме както можем… без да им гледаме цирка на крадците. И туйто.

 4. Zritel каза:

  Това с умните и мислещите е забавно и глупаво.Имаш ограничен брой реални избори – колкото и да е умно и интелигентно да гласуваш за зелените (например) ,смисъл във вота ти няма зашото няма парламентарно представяне. Ако искаш да кажеш че управляват идиоти – така е , ако искаш да кажеш че пенсии и тъмни определят вота – също е така. Но да мислиш че ,ако повече от умните си бяха изхабили вота за хора ,които не влизат значи ти убягват основни неща. А хора като Костов и Яне са основните причини следващото правителство да е с небългарски имена в него (отново) ….. Недей да си стоиш в интелигентните закопани партии с по 1-2% те са за да крадат вота на млади и умни хора и да се разчиства място за пенсии и платени гласуващи. Идиотите не загубиха никакъв електорат на тези избори

 5. Анелия каза:

  Твърде млада сте, за да изживеете останалата част от живота си като пораженец – но Вие и няма да го направите. Няма да затриете и интелекта си въпреки моментното си разочарование – вярвайте ми, то ще Ви мине. Но изборът, който предлагате, като изключим преекспонирането на овчезрителната перспектива, никак не е безсмислен. Създаването и отглеждането на дете и опазването на семейство и дом, на любов и топлина са умишлено подценявани вече повече от столетие, за да може да ни се случва това, което ни се случва: да функционераме като евтина работна ръка на неравностойни начала с мъжете, да не очакваме твърде много от тях, и да запълваме дупки всякакви – имам предвид, наистина всякакви, това е цяло идеологическо движение, измислено от мъжете и от някои истински овце в женски образ и носещо гордото название феминизъм. Възпитаме ли достойни хора, ще сме извършили велико дело, скъпа беге мама – а мама е равносилно на орден на Почетния легион и не всеки го може, пък и не на всеки е дадено, за жалост! Горе главите, момичета – ако не сме ние, този свят отдавна вече нямаше да го има!

 6. Пламен Стефанов каза:

  Здравей, за първи път пиша в блога ти. Надявам се да не се обиждаш от факта, че се обръщам към теб на ТИ. И все пак ако ти е неприятно ще обърна на ВИЕ :). Оставам разочарован от последните редове на поста ти. Наистина ли мислиш, че решението за щастие е да се откажеш от интересите ти към политиката и икономиката ? Аз заедно с мои приятели и съмишленици ще се опитаме да направим точно обратното – да покажем на българите, че трябва да се интересуват от икономика и политика. Вероятно се питаш, защо? Защото това е същността на демокрацията. Народът управлява държавата, а политиците са инструментите, те са му слуги. Не случайно терминът „министър“ се е запазил още от Древен Рим, който в превод означава „служи“. България е на това дередже именно, заради народа си, защото той не упражнява правата, които демокрацията му предоставя. Основните елементи на демокрацията са 3 (според мен) – Избори, Граждански контрол, Гражданска инициатива. Колко от тях са налице в България ?
  1.Изборите ги има, но частично. Защото 40-50% е избирателната активност. Голяма част от българите не гласуват, други пък гласуват по симпатии, трети гласуват за пари, а четвърти влизат в групата на т.н. „твърд електорат“. Всичко това е НЕПРАВИЛНО!!! Гласува се за ИДЕИ, т.е. за политически програми!!! И след изборите идват другите 2 елемента на демокрацията:
  2. Граждански контрол – народът трябва да упражнява контрол върху своите представители. Трябва да следи дали тези народни представители изпълняват обещанията си, т.е. дали следват политическата си програма. Конституцията и законите в България предоставят редица възможности за този контрол само че гражданите не знаят за тях. Например колко български граждани знаят, че по закон могат да присъстват на заседанията на общинския съвет и на неговите комисии ? Бас ловя, че са много малко. Това е член 28 ал. 2 от ЗМСМА
  3. Гражданската инициатива – да гражданите нямат право на законодателна инициатива, но техните слуги(Народните представители), имат. Т.е. всеки гражданин има възможност да създаде закон с помощта на Народните представители. Друг инструмент е референдумът. Така и така започнах да цитирам закони – следващата алинея 3 на чл. 28 от ЗМСМА казва следното: Гражданите могат да се изказват, да отправят питания, становища и предложения от компетентността на общинския съвет, кмета или общинската администрация, представляващи обществен интерес, и да получават отговори по ред, начин и в срок, определени в правилника по чл. 21, ал. 3. Колко ли хора знаят за тази алинея ?
  Демокрацията е власт на народа, ако той не упражнява тази власт е обречен!
  Поздрави Пламен Стефанов 🙂

  • sugarfreenora каза:

   Здравей и добре дошъл 🙂 Стана ми малко смешно покрай цитатите със ЗМСМА, защото в бакалавърската степен ме изпитваха на този закон и ми е до болка познат. За съжаление обаче си прав, че повечето хора не знаят и не се възползват от възможностите си да упражняват демократичен контрол (освен изборите, разбира се). Иначе смятам, че не е достатъчно просто да се *интересуваш* от политика и икономика, а трябва да си направиш труда и да се образоваш малко в тази сфера, да разбереш механизмите, чрез които функционира системата и т.н. Един вот не е пълноценен, ако не е направен въз основата на информиран избор.

  • viki каза:

   Да вярваш в идеите на демокрацията е доста трудно в страната на девалвацията на всички човешки ценности доколкото ги е имало и преди така наречета промяна ,където посредствеността и скудоумието на бг елита предизвиква позиви за повръщане ,лукса в който живеят т.н. забогатели и проспириращи сънародници -пенсионирате мутри от 90-те/тези които оцеляха/бившите ченгета от ДСи бившите номенклатури ,напазаруваните политици послушковци ,силиконовите чалгаджийки предизвиква черна завист у гладуващите и пенсионерите.Тук лъжата става истина повтаряна до втръсване от медииите на свободното слово – собсвеност на мутренски групировки ,войната става мир и цивилизационен избор , а свободата на милионите изгладнели за вещи объркани хорица плащащи данъци и работещи като роби за насъщния е да си изберат тоалетна хартия в Кауфланд,Била и Лидл на промоция.За нас жените е върха да си купим някой парцал от мола и да пием като тузарите кафе в тези грандиозни и кичозни пазарища -затвори без прозорци .Ако искаш в днешно време да се съхраниш като мислеща личност ,трябва да се затвориш във вътрешния си свят /ако имаш такъв/или да се бориш ,но как -явно като упражняваш правото си на вот на 4 г .Да живее демокрацията……

   • Пламен Стефанов каза:

    „Ако искаш в днешно време да се съхраниш като мислеща личност ,трябва да се затвориш във вътрешния си свят /ако имаш такъв/или да се бориш ,но KAK -явно като упражняваш правото си на вот на 4 г .“ + другите 2 елемента, които съм посочил в коментара си. 🙂
    Не твърдя, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление, но аз за по-добра не се сещам. Преди време си задавах въпроса – Готови ли са българите за демокрация и капитализъм ? След много размисли и дискусии, осъзнах, че младите са повече от готови, но възрастните определено не са и никога няма да са готови, защото те не могат да се променят, обременени са.

 7. друг интелигент каза:

  Здравей,
  Не разбрах какво лошо има в това, да си водиш детето на цигулка и да следиш за външния си вид, та чак се обиждаме на апатични овци-кифли, макар че точно овци-кифлите едва ли си водят децата на цигулка, а „апатичен“ не е определение за човек, който има амбиции за децата си.
  И после – кой е обещал, че всичко в този свят ще бъде интелигентски подредено и задоволяващо високите търсения на интелекта. Та нали това е интересното – да останеш себе си в нереалната среда, да се бориш и да я организираш…
  Стига хленч! Да си преглътнем разочарованията, те са следствие от неразбиране, и да продължим – интересното сега започва…

  • sugarfreenora каза:

   🙂 няма нищо лошо в това да си водиш децата на цигулка, просто така ми хрумна да го напиша. Все пак съм на мнение, че с амбициите спрямо децата трябва да се внимава. Иначе с другото съм съгласна.

 8. honeyjj каза:

  Reblogged this on u will find the way.

 9. Edin optimist каза:

  Здравейте, за пръв път се включвам с коментар в този блог.
  Пиша със смесени чувства и съм съгласна с почти всички изказани мнения. Да – заобиколени сме от крадци, лъжци и луди, които ни управляват. Да – има интелигентни хора, които искат да променят вече създаденото статукво, но нямаше реален шанс това да се направи на тези избори.
  Ще попитате „Защо“? Защото половината млади хора с право на глас, не отидоха да го упражнят вчера, защото избирателните секции бяха пълни с пенсионери, които бленуват за стария режим, когато всеки крадеше, но имаше и за останалите. Драги баби и дядовци, това време отдавна мина. Сега сме в Европа, а Европа иска конкурентноспособност и качество на продукцията. А ние какво и даваме – нищо, защото не сме научени да даваме, а само да искам и да вземаме.
  Защото позволяваме на неграмотните, озлобените и подкупените да изразяват волята на народа. А така не се прави, ние, българите не сме единни. Пишем и коментираме насам – натам, а защо никой не отиде в Парламента, цивилизовано, за да упражни правата, дадени му от Конституцията, а някакви луди запълниха предаванията на ефирните телевизии?
  И това ще продължава докато не седнем и не помислим малко рационално, дали нещата, които искаме са изпълними и в какви срокове?
  Надеждата е в децата ни. Трябва всячески да се стараем да им покажем, че те трябва да се интересуват от икономика, политика, история,за да не допускат грешките на нашите политици.
  Имам още много какво да кажа, но вече станах досадна. Продажници винаги е имало и ще има, но докато те са повече от честните хора в България, ние няма да се оправим
  Пожелавам ви приятен ден. 🙂

 10. edna maika ne kifla каза:

  Всичко много добре е написано, но много хленчене наистина, българите само хленчат, а нищо не правят. Освен това наистина да бъдеш майка и да възпиташ добре детето/децата си не би трябвало да те превърне с овца-кифла, дори и тук в БГ. Политиката не е за всеки, а това, че не всеки е запален по политика не би трябвало да е трагедия и да води до депресия,разочарованеи, обезверение. Има колко още други теми за размисъл в живота (много по-важни и интересни). В тоя ред на мисли, да гласуваш (не за пари), не означава да си силно и много заинтересуван от политика, а да си средноинтелигентен човек, на който му пука поне малко за бъдещето му.

  • sugarfreenora каза:

   Не казвам, че да бъдеш майка и да възпитаваш децата си автоматично те прави овца-кифла. Не мисля, че има пряка връзка между двете, надявах се, че е ясно. Съгласна съм, че политиката не е за всеки, но все пак съм привърженик на информирания вот – което лично за мен означава, че за да гласуваш, би трябвало поне малко да си запознат и да се интересуваш от основни, базисни понятия в тази сфера. Не ми се иска този текст да се приема като част от масовото хленчене, което се споменава за втори път в коментарите дотук. Просто изразявам моментното си разочарование, но това не означава, че няма да стисна зъби и да продължа напред 🙂

   • Йоана каза:

    Какво общо има информираният вот с децата, мъжа и сготвеното? Защо точно тези неща сте избрали като щрихи на картината на неинформирания гласоподавател? Откъдето и да го погледне човек, мирише на предубеждение и генерализация, а това не е присъщо на един интелигентен и мислещ човек, като какъвто сте се определили.

   • sugarfreenora каза:

    Мисля че коментарът ви не е коректен, тъй като хващате два реда от текста ми, изваждате ги от контекст и ги комбинирате с други два реда, които съм написала в коментарите, без да има някаква реална логична последователност между двете. Приписвате ми думи, които реално не съм казала, още по-малко пък мога да застана зад тях като автор.

   • edna maika ne kifla каза:

    Извинявай, ако съм изтълкувала погрешно някои фрази като хленчене. Наистина няма връзка между майката и овцата-кифла, именно затова не е много удачно, дори да съществува даден процент малка извадка такъв тип жени той да се дава за пример. Вярно е, че човек трябва да гласува само и ако наистина знае защо и за кого (да е информиран). Ако не гласува, то тогава не трябва да се оплаква за положението си. Повечето казват, че нямало за кого да гласуват и затова не са гласували. И ето ги резултатите…Дано това, от което се опасявам не стане факт, а именно червените фесове. В противен случай аз, заедно с моето семейство, колкото и трудно да ни е, ще се постараем да не останем в нашата „мила циганизирана и турцизирана държава“. Късмет и здраве ти желая!

 11. Роско каза:

  „Покрай тези избори се убедих в нещо много хубаво, може би единственото положително нещо около тези избори, всъщност – че съм заобиколена от адски много интелигентни и мислещи хора. За съжаление обаче, това ми създава един вакуум, една илюзия, че повечето в България са като тях – интелигентни и мислещи. Но след вчера вече знам, че това е само илюзия.“
  От вчера следобед се чудя как да го формулирам, по-точно от това – не може.
  Не си сама……………. А за другото – не се и опитвай, не се получава. Такава ни била орисията.

  • Ivo_An каза:

   Точно и на мен този абзац ми остана най-ярък, след като прочетох поста ти. Точно така се чувствах и аз, и явното доказателство, че болшинството от моя народ разсъждава по коренно различен от мен начин, ме кара да се чувствам не на място в тази държава. И вече нямам ни най-малкото желание да бъда патриот и да вярвам в бъдещето на страната.

 12. Мимс каза:

  well done

 13. lio4ko каза:

  И какъв извод можем да направим от всичко написано дотук ? Според мен извода е ясен – гражданите трябва да се занимават с политика и да се информират какво се случва в държавата, защото не живеят на безлюден остров или на луната, живеят тук (в България) и трябва да знаят какво се случва около тях. Платон много точно го е казал: „Хора, които са прекалено умни, за да се занимават с политика, са наказани да бъдат управлявани от глупаци. „.

  Поздрави

Коментирайте, о, братя

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s