Позитивната и негативната (фитнес) мотивация

Ако се опитвате да влезете във форма, или да поддържате вече постигнатите резултати, понякога действа зареждащо да четете за други хора като вас и как те се справят. Ако не обичате да четете, има много фитспо (fit inspiration -> fitspiration -> fitspo) блогове с картинки и кратки послания, които действат по същия начин.

Аз лично следвам около 50 такива в тъмблър. От там получавам идеи как да разнообразявам храненето си, тренировките си и мотивация да стана от стола и да се раздвижа. В началото, когато тъкмо започвах с тренировките, ми действаше много нахъсващо да гледам снимки на млади момичета и момчета в добра форма. Не защото искам да съм като тях, а защото те са доказателство, че пътят, по който съм тръгнала, е верен. И че усилията винаги се възнаграждават.

След няколко месеца спрях постепенно да чета такива блогове, защото нямах повече нужда от външна мотивация. Мотивацията да се чувствам и изглеждам добре започва да идва от само себе си в мен, когато почувствах първите подобрения в здравето си, в силата и издръжливостта си.

Да чуваш „изглеждаш много добре“ отвсякъде е хубаво и ме ласкае. В началото започнах да тренирам и да се храня с тази идея – само за да изглеждам по-добре. Но всъщност визията е само отражение на това как се чувстваш и колко си здрав. Постепенно за мен стана много по-важно не да изглеждам добре, а да бъда здрава, силна, да вървя напред и да постигам все повече не само в тренировките, а и по принцип. Визията е просто страничен ефект от усилията за постигането на тези неща.

Казвам всичко това не за да се хваля, не за да се опитам да нахъсам някой или да се правя на много велика и над нещата – казвам го, защото за мен е много важно че мотивацията, която имам, идва от положителни емоции и нагласи.

Днес много ми се иска да поговоря именно за това.

И тук не става въпрос само за мотивацията при тренировките, отслабването и влизането във форма. Това, което бих искала да споделя, се  отнася до мотивацията за върешене на каквото и да било – дори да седнете и да прочетете този текст до края.

Много ми се иска все повече хора да разберат, че мотивацията, която има за корен презрението към себе си и към другите, усещането за превъзходство, самоомразата и всякакви такива негативни емоции и усешания, в дългосрочен план не е добра за тях. Да – тя пак е мотивация, и пак ще ви накара да станете и да се размърдате… Но в дългосрочен план негативните чувства, които я захранват, няма да затихнат, каквото и да постигнете. А това е рецепта за бърнаут и влизане в rat race със самия себе си.

В туитър има цял хаштаг, посветен на публичното заклеймяване на дебелите хора. Ако се разровите в него, може да видите как не един или двама потребителя са благодарни на омразата към дебелите хора за това, че ги поддържа мотивирани да се хранят добре и да тренират?! Само на мен ли това ми звучи адски абсурдно и грозно?! Надявам се, че не…

Ако основната храна за мотивацията ви е омразата и презрението, колкото повече постигате, толкова повече ще се засилват и тези усещания, докато накрая не станете токсични за себе си и хората около вас.

Освен това, всеки добър треньор ще ви каже, че за да стартирате трайна и позитивна промяна, трябва първо да се приемете такива, каквито сте, и да се научите да се обичате и харесвате. Не звучи като нещо, които привържениците на #fatpeoplehate биха възприели като философия, нали?

Всъщност ако харесваш себе си въпреки коремчето и целулита, няма да имаш никакъв проблем да излезеш на плажа, без да си покрит с много дрехи. И няма да ти пука.

gymПодобни картинки като тази тук се опитват да копаят в чувството ни за вина и самопрезрение, да създават срам от това, че показваш тялото си на плажа. За мен тези емоции противоречат на здравословната мотивация и здравословния начин на живот като цяло и в крайна сметка водят до постигане в най-добрия случай на малко, а в най-лошия – на обратното.

Да се сравняваш с другите също не е добра идея и източник за мотивация.

squat

Днес попаднах на това послание и просто побеснях. Не е правилно да се разсъждава по този начин, защото първо – хората са различни като възможности, потенциал и здравословно състояние (някои примерно имат заболявания, които не им позволяват определен тип тренировки); второ – не можеш да очакваш един начинаещ, който за втори път отива да тренира, да прави толкова клекове с толкова голяма тежест, колкото човек, трениращ от години. Просто не е реалистично.

Сляпото вярване и уповаване на подобни послания може да ви докара в най-добрия случай сериозни разочарования, а в най-лошия – сериозни травми.

Единственият човек, с когото би трябвало да се съревновавате, сте вие самите. Важното е да се стараете да подобрявате собствените си, а не нечии други резултати. Така ще ставате все по-силни и по-добри от това, което сте били преди. Докато накрая осъзнаете, че няма нужда да сте като някой друг, защото се чувствате перфектно в собствената си кожа.

Това от къде идва мотивацията ви всъщност е плод на малко усилия, но води до големи промени в начина, по който се чувствате и постиженията ви. Ако днес, когато отивате да тренирате, си кажете „хайде, ставай, за да бъдеш по-здрав/а, силен/а и красив/а“, вместо „хайде, кюфте такова, вечно ли ще бъдеш дебел/а?“, ще имате сила да го направите и утре и да продължите да го правите и занапред.

Да. Знам. Различните хора се мотивират от различни неща. Но няма сила, която да ме убеди, че „НЕ МОЖЕШ. НЕ СТАВАШ!“ звучи по-мотивиращо от „ТИ МОЖЕШ! СУПЕР СИ!“

Всъщност, както гласи една много мъдра мисъл – независимо от това дали мислиш че можеш, или че не можеш – прав си и в двата случая.

Затова ви призовавам да мислите позитивно за себе си и да вярвате, че можете. Защото е така 🙂

Публикувано на позиция, thoughts. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Позитивната и негативната (фитнес) мотивация

  1. cruel каза:

    There is only one word, that you should have in the middle of your mind- survival. Survival, survival , survival. Only when you understand that you are really alone in the world, and no one is out there to help you, and no one will help you , and you have to help yourself, and it’s a Darwinian world out there, then you will find your motivation. The greatest threat to your survival are your friends….I mean , no one cares about Nora, no one is gonna help you get what you want out of life, they are all out for themselves…Are we living in a communal society? Nora has to look out for Nora, and when you get unmotivated,and yuo get complacent is when you are gonna get run over…I remember the turning point of my life, when I made great strides is when I got rid of my so called „friends“…every one of them was crippling me, they exploited my weaknesses not because they necessarily wanted to hurt me, but it’s because that was the relationship that it had been developed at that point, so in other words, if they knew that I like to snort, they would encourage me to have another line…you follow what I’m saying? you know , they weren’t doing it because „ha, I wanna get him“….they wanted me to be a Good-Time-Charlie and have a nice time, but in reality they didn’t want me to go beyond them either, because it would have made them look bad. See, people are afraid when their friends do too well,cuz they feel that they have failed in comparison, so there is almost a desire to keep that friend down.No?

    • sugarfreenora каза:

      You are always so cynical 🙂 I do agree that it’s every man for himself and I don’t depend upon anyone on my motivation and „survival“ but don’t you think there’s more to people than basic Darwinian principles? Yes, I do feel kinda bad when my friends do waay better than me. Because they are my friends, we’re supposed to be socially similar. So when most of them are doing way better, it means I’m doing something wrong and THAT makes me feel bad about myself. But in this case, I personally try to solve my problem and go up ahead of them instead of undermining their efforts. So I guess my friends serve as inspiration, and not a threat.

Коментирайте, о, братя

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s