Хигиена на отношенията в социалните мрежи

Първо се извинявам за начина, по който звучи заглавието на този пост, защото напълно съм наясно, че на пръв поглед изглежда като някакъв хибрид между соц наръчник за младата домакиня, лайфкоучинг и сошал медия-гуруинг – и трите са неща, по които не си падам и които се старая да избягвам умишлено.

Но когато се замислих, основата на това, което искам да ви кажа, е именно това – как да поддържаме отношенията си в социалните мрежи чисти, в здравословни за всички граници. Не давам гаранция, че това, което казвам, е правилно и е нещо, с което ще се чувствате комфортно, но за мен работи. И за това го споделям.

Ще ми се да се огранича до социалните мрежи, а не до отношенията по принцип, по няколко причини:

– По-лесно е да говориш за един-единствен сегмент от отношенията между хората;
– Това е една първа и сравнително малка крачка, която може, при добро желание, да прерасне в нещо повече, в цялостна визия и нагласа за нещата; И
– Голяма част от комуникацията ни така или иначе вече е пренесена в социалните мрежи.

Всъщност в основата си всичко е съвсем просто.

Ако не искате да изглеждате като страхливци и емоционално нестабилни кифли, просто се старайте да си решавате проблемите с хората лично.

Всичките ми приятели и последователи НЯМА нужда да разбират за проблема, който имам с един от тях. Това е водещият принцип при мен.

– Ако не ме кефи съдържанието, което споделя някой, просто спирам да го следвам.
– Ако не ме кефи дадено негово мнение и коментар, просто казвам защо. Ако дискусията се разгорещи и тръгва да прераства в скандал, я пренасям на лично съобщение. Няма нужда да му флудя поста с аргументи, размиващи основната тема на разговора.
– Ако някой е направил нещо, което ме е разочаровало и обидило по някакъв начин, разрешавам проблема си лично с него. С много малки изключения – без да го соля анонимно в туитър и фейсбук.
– Ако по някаква причина не мога да се самоконтролирам, емоциите вземат превес и пусна някакъв язвителен пасивно-агресивен коментар – гледам да го изтрия максимално бързо.
– Ако нямам топки или просто преценя, че не си струва да му го кажа лично, защото това ще предизвика излишен спор или влошаване на отношенията – просто не си отварям устата.

Това е. Толкова е просто.
Почти като тази до болка предъвквана картинка:

И все пак всеки ден виждам как супер много хора го правят.

И ги разбирам. Не е лесно да бъдеш прям с хората, особено ако много държиш на тях и не искаш да се конфронтираш. Мислим си, че е по-лесно и облекчаващо просто да си го „излеем“ без адресат някъде и то ще остане забравено, скоро ще потъне в таймлайна и дотам.

Но всъщност не е по-лесно.
Това ни кара да изглеждаме като мрънкачи, които не са способни да управляват ефективно отношенията си с хората. Освен това ни кара да изглеждаме нестабилни и уязвими.

Ако държите на имиджа си в нета, или просто не искате да губите последователи заради безкрайния поток пасивна агресия от ваша страна – просто се опитайте да спрете.

В началото ми беше трудно, защото подобна „хигиена“ изисква голяма степен самонаблюдение и самоконтрол. Но в момента, в който развих преценка за това дали си струва да се конфронтирам с някой лично, дали си струва да хейтя пасивно-агресивно, или просто е най-добре да махна с ръка и да премина нататък, самата аз станах много по-спокойна и дзен. И нещата, които ме дразнеха преди, вече просто са meh.
Толкова е просто. И не е нищо ново. Сигурна съм, че сте чували вече тези неща поне от две различни неща. И все пак – защо продължаваме да го правим? Пасивната агресия не решава проблема по същество, тя е само временен отдушник.

Бъдете искрени. Бъдете прями. Със себе си и другите. Правете разлика между искреност и арогантност. Не е лесно, но си струва.

Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Коментирайте, о, братя

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s